Το μεταλλικό ιχνοστοιχείο σελήνιο αποτελεί βασικό διατροφικό συστατικό, απαραίτητο για την επιτέλεση σημαντικών βιολογικών διεργασιών του οργανισμού, όπως:
- η αναπαραγωγή
- η σύνθεση του DNA
- η σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών
- η ανοσολογική επάρκεια
- η άμυνα στη φλεγμονή και στο οξειδωτικό stress
Η πρόσληψη του σεληνίου όπως και τα επίπεδά του στο πλάσμα, ποικίλουν ανάλογα με τον πληθυσμό, τη σύσταση και την περιεκτικότητα του εδάφους σε σελήνιο, το είδος και την ποσότητα της τροφής. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα Βραζιλιανά φιστίκια, το κρέας των οργάνων των ζώων, τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά, τα ψάρια, το ψωμί και τα δημητριακά.
Το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικές, ανοσοτροποποιητικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις ενώ αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη σύνθεση και τον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών. Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται μέσω των σεληνιοπρωτεϊνών των οποίων αποτελεί βασικό συστατικό.
Οι κυριότερες σεληνιοπρωτεΐνες είναι η υπεροξειδάση της γλουταθιόνης (GPx), η οποία λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης προστατεύει τα θυρεοειδικά κύτταρα από την περίσσεια του Η2Ο2 που παράγεται κατά τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών και οι αποΐωδινάσες που συμβάλουν στην αποϊωδίωση (αφαίρεση ενός ατόμου ιωδίου) της θυροξίνης με αποτέλεσμα τη παραγωγή της μεταβολικά ενεργού τριιωδοθυρονίνης.
Ο θυρεοειδής αδένας είναι το όργανο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σελήνιο. Σε πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έχει βρεθεί ότι χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο πλάσμα σχετίζονται με υψηλότερη επίπτωση βρογχοκήλης, όζων του θυρεοειδούς και ανοσολογικών θυρεοειδοπαθειών όπως της νόσου του Graves και της θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Συνεπώς η ανεπάρκεια σεληνίου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μορφολογικές αλλά και λειτουργικές διαταραχές του θυρεοειδούς.
Η χορήγηση σεληνίου σε ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) με ή χωρίς θεραπεία με θυροξίνη φαίνεται ότι τροποποιεί τις χαρακτηριστικές φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις της νόσου όπως φαίνεται διαχρονικά από την πτώση των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων. Επιπρόσθετα η συμπληρωματική χορήγηση του σεληνίου μπορεί να βελτιώσει την ηχοδομή του θυρεοειδούς.
Η συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου σε θεραπευόμενους ευθυρεοειδικούς ασθενείς με νόσο του Graves και συνοδό ήπια οφθαλμοπάθεια έχει σαν αποτέλεσμα:
- τη βελτίωση της ποιότητας ζωής
- τη μείωση της βαρύτητας της οφθαλμοπάθειας
- την επιβράδυνση της εξέλιξής της και περιλαμβάνεται στις επίσημες θεραπευτικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής ομάδας της οφθαλμοπάθειας Graves
Η δράση του σεληνίου είναι εμφανής και στην εγκυμοσύνη όπου πέρα από την πτώση των αντισωμάτων παρατηρείται:
- καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου
- βελτίωση της υπερηχογραφικής εικόνας του θυρεοειδούς
- μείωση του ποσοστού της μετά τον τοκετό δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και της εμφάνισης μόνιμου υποθυρεοειδισμού
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών που διεξήχθησαν στην Ελλάδα η μέση ημερήσια πρόσληψη σεληνίου και η μέση συγκέντρωσή του στον ορό είναι χαμηλότερη από τα επιθυμητά όρια.
Η Libytec Φαρμακευτική αξιολογώντας τα πλεονεκτήματα της χορήγησης του σεληνίου και θεωρώντας ότι αποτελεί πράγματι ένα ιχνοστοιχείο ζωής σήμερα κυκλοφορεί 2 μοναδικά συμπληρώματα ζωής το SELIMA και το SELITOP με τα εξής χαρακτηριστικά:
- Οργανική μορφή σεληνίου με υψηλή απορρόφηση από το έντερο.
- Διασπειρόμενα στο στόμα δισκία. Η μορφή αυτή διαθέτει ταχύτερη αποσάθρωση και υψηλότερη απορρόφηση και προσφέρει τη δυνατότητα χορήγησης χωρίς νερό ή άλλο υγρό ακόμη και σε άτομα με πρόβλημα κατάποσης βελτιώνοντας τη συμμόρφωση.
- Μία λήψη ημερησίως ανεξάρτητα από την τροφή.
- Ευχάριστη γεύση λεμονιού.
- Απουσία γλουτένης & λακτόζης για την αποφυγή εμφάνισης δυσανεξίας.
- Δυνατότητα προσαρμογής στις ανάγκες του κάθε ασθενή.
- Το SELIMA είναι κατάλληλο για μακροχρόνια αγωγή ενώ το SELITOP χορηγείται στις αυτοάνοσες θυρεοειδοπάθειες.
Χρήση:Η συνιστώμενη δόση είναι 1 δισκίο την ημέρα, ανεξάρτητα από τα γεύματα. Το δισκίο διαλύεται στο στόμα.
Barcode: 5214001007011